Pusat Latihan KEMAS Terengganu,
Seberang Takir,
21300 Kuala Terengganu
No. Tel : (09)- 666 4298 / No. Faks : (09)- 666 3103
(Pengetua : En Rosman Bin Shaari)

Pusat Latihan KEMAS Terengganu telah dibina ditapak seluas 6 ekar di Kampung Seberang Takir dengan nama asalnya Taman Latihan Wanita. Usaha-usaha pembinaannya dimulakan pada tahun 1967 dan pembinaannya dapat disempurnakan pada tahun 1969.

Pusat Latihan ini dirasmikan oleh Y.B. En. Ghafar Baba Menteri Pembangunan Negara dan Luar Bandar Malaysia ketika itu pada 4 November 1969. Pusat Latihan ini berfungsi secara langsung dibawah pentadbiran Pengarah Latihan & Kemajuan Kerjaya, Ibu Pejabat KEMAS Putrajaya.

Pusat Latihan KEMAS Kuala Terengganu terletak lebih kurang 10 km dari Pusat Bandar Kuala Terengganu, melalui jalan darat dengan masa diantara 15 hingga 50 minit dan jika melalui jalan sungai dengan motor bot mengambil masa 15 minit.

  1. Menyediakan kemudahan latihan dan memberi latihan pra perkhimaatan kepada bakal Pemaju Masyarakat, Pendidikan Awal Kanak-kanak TABIKA / TASKA di tempat-tempat yang ditentukan
  2. Menyediakan kemudahan latihan yang berkualiti dan berkesan kepada anggota-anggota KEMAS bagi meningkatkan kualiti kerja dari semasa ke semasa
  3. Menyediakan kemudahan latihan/tempat bagi meningkatkan pengetahuan dan kemahiran masyarakat setempat

Tempahan juga boleh dibuat melalui Portal Pusat Latihan Malaysia (MyTC) > http://www.1mtc.gov.my